Bij het beleggen kan je de term spread tegenkomen maar wat is dit? Je komt het vaak bij CFD brokers tegen. Het gaat hierbij om de kosten die je tegen kunt komen als je gaat handelen. Daar horen ook nog twee andere termen bij en dat zijn de vraagprijs en de biedprijs. Deze leggen we je eerst uit om de betekenis van een spread beter te begrijpen. Je hebt de vraagprijs en dat si het bedrag wat je moet betalen wanneer jij een aandeel gaat kopen. Dan heb je nog de biedprijs en dat is een andere naam voor de laatprijs. Als jij namelijk een aandeel gaat verkopen krijg jij niet de vraagprijs. Je krijgt de biedprijs. Dit is dan vaak ook veel lager dan de vraagprijs. Waarom? Omdat je aandelen verkoopt of koopt bij een tussenpersoon en dat is dan de broker. Er zijn dan marges bij een broker die nodig zijn om winst te maken. Een spread is een winstmarge voor een broker.
Meer over beleggen in CFD’s
Waar moet ik rekening mee houden als ik beleg in CFD’s? Dit is een goede vraag, want je gaat niet zomaar beginnen met beleggen. Je moet namelijk eerst heel goed weten wat er van je wordt verwacht als je ervoor kiest en wat het met jou kan doen. Wat kun jij ervoor terug krijgen? Hoe snel kan er winst gemaakt worden? Een ding is van groot belang en dat is dat je je er ook bewust van bent dat je kunt verliezen. Je kunt je eigen inleg ook kwijt zijn dus het advies is ga alleen met geld beleggen wat je echt kunt missen want je kunt winnen en verliezen. Hoe beleg ik met CFD’s? Daar ga je vanzelf achter komen als je weet wat er kan. Zorg dat je de termen eigen maakt die je bij deze beleggingsvorm tegen gaat komen, lees er veel over en begin met kleine bedragen.
De eerste stap is dat je jezelf eigen gaat maken hoe het werkt, wat gevolgen kunnen zijn en hoe dat invloed heeft op de korte en lange termijn. Begin daarom rustig aan, wissel ervaringen uit met anderen die beleggen en vraag tips.
Spread factoren en meer
Lange termijn beleggers hebben niet zoveel met de spread. Maar actieve beleggers wel, met name de daytraders, dus de mensen die veel transacties op een dag afhandelen. Het is bij deze groep beleggers van belang dat zij goed op de hoogte zijn van de spread van de producten die ze willen kopen en verkopen. Ze betalen namelijk ieder moment de spread en dat kan snel oplopen bij meerdere transacties (alle kosten bij elkaar).
Er zijn factoren die de spread bepalen. Je hebt dan twee soorten spreads en die lichten we nader toe. Om te beginnen heb je de vaste spread en die is altijd gelijk. Maar de variabele dus niet, zoals de naam al doet vermoeden. Daarom wordt de hoogte van de variabele spread door diverse factoren bepaald zoals de liquiditeit (dit geeft aan hoe eenvoudig het is om te handelen in aandelen, is deze hoog dan zal de spread vanzelf afnemen), het volume (dit geeft aan hoeveel er gehandeld wordt in het betreffende aandeel, weer een hoog volume, dan neemt de spread vanzelf af) en dan heb je nog de volatiliteit (geeft beweeglijkheid van een aandeel weer, is deze hoog, dan neemt de spread toe).